Vaniljekranse, pebernødder og brunkager. Juletiden er fyldt med lækre julesmåkager, som vi kan smæske os i.
Vil du gøre dine småkager ekstra gode, giver to bagekyndige dig tips til, hvordan du for eksempel gør smagen mere intens og kagerne dejligt sprøde.
1) Ikke for meget gluten.
Ved julesmåkager bør du kigge på melpakken og se på glutenindholdet, siger konditor Peter Kofod, som er indehaver af specialbageriet Marenco.
- Mel, der har et højt glutenindhold, er godt til brød, men det modsatte er godt til småkager, for så bliver de sprøde og fine, siger Peter Kofod, som også er medstifter af Cakevision, der blandt andet tilbyder kurser inden for det søde køkken.
2) Smelt smørret til vaniljekransene på panden.
Vil du gøre dine vaniljekranse lidt ekstra sprøde, kan du smelte smørret på panden. Det skal gerne blive helt flydende, men ikke brunt, for så smager det ikke godt, siger Peter Kofod.
- Smeltningen ændrer fedtstoffet, så vandprocenten i smørret forsvinder, siger han.
3) Vælg den rigtige kardemomme.
Dette krydderi kan være en stor del af julebagningen. Men du bør benytte dig af ren kardemomme, hvor der altså ikke er tilsat andre krydderier, foreslår Peter Kofod.
- Ellers smager kagerne mystisk, siger han og forklarer også, at du bør vælge at bruge stødt kardemomme.
4) Brug hele vaniljestangen.
Når du giver dig i kast med vaniljekransene, bør du ud over kornene fra vaniljestangen også bruge selve stangen.
Det er nemlig denne, som smager af vanilje. Det siger Niels Ingemann Steffensen, som er overlærer på bager- og konditoruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole.
- Køb lækre vaniljestænger, skrab kornene ud, og brug kornene, men tør stængerne i ovnen, knus dem, og put dem i dejen, siger han.
Synes du, at vaniljestænger er for dyre, kan du alternativt bruge vaniljesukker, siger overlæreren.
5) Rist nødderne.
Niels Ingemann Steffensen anbefaler også, at du rister nødderne på en tør pande.
- Det fjerner eventuelle uønskede bakterier, giver småkagerne en mere gylden farve og dermed også en mere intens smag, siger han.
Overlæreren understreger, at du skal lade dem køle af, inden du putter dem i dejen, da den høje temperatur under ristningen kan ødelægge smørret.
6) Bag kagerne igennem, og husk varmen.
Du skal bage kagerne ordentligt og ikke tage dem ud, når de begynder at få farve, siger Niels Ingemann Steffensen. Ellers bliver kagerne bløde.
- Prøv at kigge på bagetiden i opskriften, og se, om den ikke godt kan passe, for kagerne skal gerne have farve over det hele, siger han.
Når det kommer til varmen, opfordrer Niels Ingemann Steffensen til, at du skaber noget masse i ovnen for at holde på varmen.
For eksempel kan du sætte to tomme bageplader ind på de to nederste hylder ud over den plade, du har med julesmåkager.
- Jeg tror, at de fleste hjemmeovne bager bedst med én plade, ellers skal man bytte om på dem halvvejs, og så mister man varmen, siger han.
/ritzau fokus/
2022-11-21T08:04:40Z dg43tfdfdgfd