VANDBAKKELSER

Leder du efter den perfekte opskrift på vandbakkelser? 

Du har sikkert prøvet op til flere gange at stå med den lækreste, luftige vandbakkelse, som så bare klasker sammen, når den kommer ud af ovnen.

Men denne opskrift giver dig de bedste tricks og muligheder for at få en vandbakkelse, som holder formen og pusten, når den er færdigbagt. 

Vandbakkelser er for mig en vigtig spiller i det søde såvel som salte køkken - min barndom har været fyldt med vandbakkelse i form af en vandbakkelse-kagemand eller en vandbakkelsesstang, som blev fyldt med skinkestrimler og alskens lækkerier. 

Den luftige, bløde skal - hvad enten vi snakker en skal til det salte køkken eller en kageskal - rummer muligheder til alskens lækre former for fyld.

Vi snakker flødeskum, creme, vaniljecreme, skum, frugt, kompot, syltetøj - og i det salte univers snakker vi friskost, kød, cremefraiche-dressinger, hønsesalat og alt muligt. 

Tip: til det salte køkken kan du tilsætte et lille nip salt til dejen, når du tilsætter melet - det gør ikke nogen forskel på konsistensen af dejen eller vandbakkelsen, men giver lidt ekstra kant på smagen til det salte.

Nogle spiser vandbakkelser som fastelavnsboller eller op til højtiden - men en vandbakkelse kan sagtens spises og nydes året rundt. 

De vigtigste principper i bagning og bagværk omhandlende vandbakkelser:

1) Det rette forhold mellem æg og dej

2) Aldrig åbn ovnlågen for at kigge på vandbakkelserne inden tiden er gået

3) Den rette ovntemperatur

4) Bag dine vandbakkelser én bageplade af gangen

5) Lad ovndøren stå på klem i 5-10 minutter efter afbagningen. Så vender de sig bedre til afkølingen og holder formen bedre

Hvis du følger disse principper længere nede, så kan du få nybagte vandbakkelser, som holder formen, når de kommer ud af ovnen - hvilket betyder, at når vandbakkelserne er færdigbagte og afkølede?

Så er der masser af plads til at fylde dem med lækkerier!

Det er en nem og hurtig ting at bage - det er bare at koge smør og vand sammen, hvorefter man tilsætter mel. Når dejen er kølet lidt af, tilsættes æggene og voila.

Vandbakkelser kan godt måske virke skræmmende at kaste sig over, da man kan ende ud med en flad, 'punkteret' kage, men med denne opskrift kan du få den perfekte vandbakkelse. 

Bagetid på forskellige former for vandbakkelser:

'boller' af vandbakkelser (opskriften giver ca. 8 stk)

- vandbakkelser som boller skal bages i ca. 30-32 minutter for at få den perfekte konsistens, luftighed og sprødhed.

Kagemand (opskriften passer til en stor kagemand)

Dejen smørres ud på en bageplade med bagepapir i en form af en kagekone eller kagemand. Bages i ovnen i 30 minutter. 

Vandbakkelsesstang

Samme princip som med kagemanden, men blot at du smører hele bagepapiret ud med dejen og dermed får en tyndere og mere medgørlig bund. Bages i 25-30 minutter, hvorefter den kan deles på midten og lægges sammen med fyld.

Wales-boller

Samme princip som grundbollen af vandbakkelse - her er det en god idé at bruge sprøjtepose, så du får mere præcise boller ud af det og derved kan fylde den ligeligt med eksempelvis konditorcreme, flødeskum og syltetøj.

Perfekte fyldte vandbakkelser med kagecreme, flødeskum og syltetøj

Vandbakkelser

Som ikke falder sammen!

8 portioner

50 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 10 minutter

Tilberedning: 30 minutter

Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 130 gram hvedemel
 • 130 gram smør
 • 2½ dl vand
 • 4 stk æg

Fremgangsmåde

 1. Forvarm din ovn til 200 grader, så den er klar.
 2. Hæld vand og smør i en gryde, og kog det op - når det hele koger og smørret er smeltet, tilsættes hvedemelet.
 3. Rør grundigt rundt med en ske for at samle dejen, indtil den begynder at slippe kanterne og bunden og bliver en lind, blød og elastisk dej.
 4. Tag gryden af varmen og lad den stå og dampe af i 8-10 minutter.
 5. Nu skal der æg i - det er vigtigt, at du tager et æg af gangen, da det er nemmere at få det inkorporeret i dejen. Når alle fire æg er i, er dejen klar til leg!
 6. Nu kan du bestemme, hvad der skal ske med dejen i forhold til bagningen - du kan fylde den på sprøjtepose, lave den til en kagemand eller noget helt tredje! Se bagetider på forskellige ting oppe i artiklen!
 7. Godt tip under bagningen: Åbn lågen på klem i 5-10 minutter efter tiden er gået - altså uden at åbne helt. Det gør, at de vender sig hurtigere til temperaturforskellen og risikoen for at falde sammen er mindre.

2023-02-19T23:14:39Z dg43tfdfdgfd