ER ET JORDBæR EN NøD ELLER ET BæR? NU SLåR EKSPERTER DET FAST

De fleste kender til jordbærrets røde farve og dens søde og friske smag.

Jordbær er særligt populære om sommeren, hvor de kan spises som de er, eller indgå i alt fra salater til kager.

Du er måske også bekendt med diskussionen om, hvorvidt jordbærret er en nød eller et bær.

Det er en debat, der ofte starter hen over spisebordet på terrassen og rummer mange sjove og alternative forklaringer på, hvad jordbærret egentlig er.

Så lad os én gang for alle fastslå, hvad et jordbær er.

Først skal noget på plads

Ifølge Idenyt er man først nødt til at kende de forskellige klassifikationer af grøntsager, frugter, nødder og bær. Det kan nemlig hjælpe med at forstå, hvad forskellige ting er.

Generelt siger man, at alt med stængler eller blade kategoriseres som grøntsager. Det betyder, at visse planter, som normalt betragtes som frugter, faktisk er grøntsager; et godt eksempel herpå er rabarber.

Derimod er majs, zucchini, grønne bønner og tomater alle frugter. Årsagen er, at frugter udvikler sig fra støvdrageren i en blomstrende plante efter bestøvning af frøene.

Mange ville fristes til at tro, at broccoli og blomkål er frugter, fordi de bærer blomster. Men det skyldes, at blomsterne ikke direkte omdannes til en frugt.

Frugt, bær eller nødder?

Når man skal kategorisere, spiller antallet af støvdragere i blomsten en afgørende rolle. For eksempel er bær en type frugt, der stammer fra en enkelt støvdrager med mange frø.

Det betyder, at vindruer, bananer og peberfrugter faktisk alle er forskellige typer af bær. Hindbær og brombær tilhører derimod en anden kategori af bær... Og så er der jordbærret, som faktisk slet ikke er et bær.

Det siger eksperterne

Tino Hjorth fra Naturstyrelsen forklarer, hvad kategorien for jordbær er: "Et jordbær består af en samling nødder. De små prikker på jordbærret er nødderne, mens det røde, du ser, er det udvendige frugtkød, der omslutter nødderne," fortæller han til TV2.

Altså er jordbærret en nød, ifølge Tino.

Marianne Bertelsen, som er seniorforsker ved In, er enig men betegner det dog som et bær.

Ifølge Marianne er jordbær en flerfoldssamfrugt. "Et jordbær er en flerfoldssamfrugt, også kendt som en falsk frugt, hvor nødderne sidder på ydersiden. Det er den præcise botaniske terminologi. Til dagligt omtaler vi det som et bær, men et ægte bær er dannet fra en frugtknude, der er svulmet op," udtaler hun.

Læs også

Du bør vælge tomater på dåse frem for friske: Her er 2 gode grunde

Ekspert forklarer: Sådan bør du opbevare brød for at få det til at holde længere

Du behøver ikke bruge dem med det samme: Sådan får du mere ud af krydderurter købt i supermarkedet

2024-05-25T08:04:05Z dg43tfdfdgfd