HJEMMELAVET BARBECUE-SAUCE

Barbecue eller BBQ-sauce er en vaskeægte klassiker af en opskrift, som hører sig til sommer, solskin, kolde øl og sommermad på grillen. 

Barbecue-sauce er den slags små vidundere, som kan bruges til mange formål i madlavningen.

Barbecue-sauce kan bruges som dyppelse til pommes frites, som dressing i en pulled pork-burger, som smørelse til spareribs og marinade til alskens slags kød.

Den er multifunktionel, velsmagende - og så er det utroligt nemt at lave selv!

Om sommeren er barbecue-sauce fantastisk at bruge som dip og tilbehør til de forskellige måltider og grillretter, som kan nyder i solen på terrassen. 

Hvor mange amerikanske familier og pitmasters har deres helt egen hemmelige opskrift, så får du i denne omgang en fantastisk nem og lækker grundopskrift på barbecuesauce.

Du kan eksempelvis toppe den med en sjat alkohol a la whisky eller rom, eksperimentere med mere styrke på chilierne eller ryge den.

Men denne grundopskrift sidder lige i skabet og passer perfekt til solskin, sommervejr og lækkerier på grillen. Denne marinade behøver ikke at blive tilberedt, før du kan bruge den til dip og marinade, men den har godt af lige at trække en times tid for at binde alle smagene sammen.

En af de vigtigste smagsgivere i forhold til at få det hele til at hænge sammen og ‘vække’ den smag, som jeg forbinder med amerikansk barbecue - det er røget paprika.

Paprika har i sig selv en let krydret smag, som binder tingene sammen, men når man bruger røger paprika, så løfter man lige sin bbq-sauce op på et højere niveau.

Selve konceptet med en barbecue-sauce menes at have set dagens lys tilbage i det 17. århundrede, da nogle af de første amerikanske kolonier etablerede sig i landskabet. 

I sin spæde begyndelse var barbecue-saucen ofte blot lavet af eddike, salt og peber, men nu har man heldigvis optimeret den med eksempelvis sukker, ketchup og diverse smagsgivere. 

Og amerikanerne er heller ikke blege for at tage deres (formodede) opfindelse til sig, da mange i sydstaterne nærmest ser grill, grillmad og bbq som en religion.

Det er en meget simpel og overskuelig opskrift, hvor du har de fleste af tingene på lager i forvejen - de skal bare lige mødes i skålen inden grillen!

Du skal bruge ketchup, noget salt, noget sødt, noget stærkt og noget røget - det er ret enkelt.

Og selve barbecue-saucen kan holde sig i flere uger, så længe den opbevares på køl i en tætlukket beholder - selve ingredienserne er nemlig ikke letfordærvelige og sørger for, at du kan smide en ordentlig omgang barbecue-marinade i gemmeren til hele sommeren!

Fang min opskrift på en lækker røget, velsmagende og uimodståelig barbecue-sauce herunder. Mængdemæssigt rammer vi ca. 3-3,5 dl færdig barbecue-marinade. 

Note:

Du kan sagtens bruge frisk revet hvidløg i stedet for hvidløgspulver, men grunden til, at jeg vælger at bruge hvidløgspulver er, at der er mere spark på smagen og den desuden kan holde sig længere, når der ikke er deciderede 'friske' råvarer i saucen.

Barbecue-marinade perfekt til spareribs på grill!

Barbecuesauce: Hjemmelavet BBQ-marinade

Grilltid!

1 portioner

5 minutter

Forberedelse: 0 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 5 minutter

Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 dl ketchup
  • 2 spsk. brun farin eller mørk muscovadosukker
  • 1½ tsk røget paprika
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • ½ tsk fint salt
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 2 spsk. fransk æblecidereddike
  • 1 spsk. soyasauce
  • ½ tsk chiliflager, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Meget simpelt - alle ingredienserne blandes grundigt sammen, indtil sukkeret er opløst og det hele er en sammenhængende masse. Stil den på køl i en times tid for at trække mere smag. Herefter er den klar til servering, dip, marinade og dressing!

2024-05-16T08:01:24Z dg43tfdfdgfd