PåSKEFROKOST: NIP TIL AKVAVITTEN ELLER BRUG DEN I DRINKS

Traditionen tilskriver akvavit i glassene, når du samler familien og vennerne om bordet til påskefrokost.

- Det er jo vores skandinaviske nationalklenodie. Man kan sige, at det er vores cognac eller champagne, siger Emil Vang, der er bartender og partner i destilleriet Nordic Ethanol.

Han foreslår, at du både serverer den stærke drik rent og bruger den i drinks.

Til fiskeretter som stenbiderrogn, æg og rejer og kryddersild lyder anbefalingen, at du skænker dildakvavit op til dine gæster.

Følges fisken op af lune retter som lam, passer kommenakvavit dog bedre, fordi den emmer af varme krydderier. Men ingen af delene bør hældes ned i store mængder, understreger Emil Vang.

- Hele idéen med akvavit er, at den fungerer som en ganerenser, så lad endelig være med at bælle den. Tag i stedet små nip mellem retterne, siger han.

Samme budskab kommer fra hans fagfælle Sune Risum-Urth, som er bartender og udviklingschef hos Copenhagen Destillery.

- Akvavit har et blakket ry som noget, du kun drikker for at blive utroligt beruset. Sådan bør det slet ikke være. Du skal drikke mindre og tænke det som en god ledsager til maden, siger han.

En anden uskik er at smide flasken i fryseren inden servering, mener begge bartendere.

- Kulden fjerner sødmen, og så er der kun bitterheden tilbage. Det giver en ubalanceret smag, forklarer Sune Risum-Urth.

Giv i stedet akvavitten en plads i køleskabet eller vinskabet, før du hiver den frem på påskebordet.

Du kan også forkæle dine gæster ved at bruge den i cocktails.

- Når vi har gæster hjemme hos mig, kan jeg godt lide at lave en martini til dem, og en dildakvavit smager megagodt i en martini, siger Emil Vang.

Han blander akvavitten med vermouth, rører rundt med isterninger, og hælder det op i kolde glas, der har været en tur i fryseren. Til sidst garnerer han med lidt dild eller citronskal.

Sune Risum-Urth har også en stor forkærlighed for martinien. I stedet for vermouth bruger han dog lillet, som er en fransk aromatiseret vin.

Her blander du halvanden centiliter lillet med fem centiliter dildakvavit og rører det hele sammen med is.

- Det er utroligt dejligt at gå rundt og småfryse mellem erantisserne i haven og drikke martini og spise stenbiderrogn, siger Sune Risum-Urth.

Er der stadig akvavit tilbage efter maden, kan du kreere en cocktail, som dine gæster kan slå mave på. Det kan for eksempel være en mai tai, lyder det fra Emil Vang.

- Her fungerer en akvavit med kommen eller orangeskal rigtig godt. Det skyldes, at det er en spiritus med varme krydderier, som passer godt ind i mai tai-opskriften, der også er krydret, siger han.

Bland akvavitten med appelsinlikør, mandelsirup og lime. Ryst det godt og top med knust is, mynte og eventuelt et drys kanel.

Er det dildakvavitten, du har tilovers, kan du blande den med grapesodavand eller cider og blot pynte med en skive citron.

- Det bliver dejligt let, og dilden er sjov i sådan nogle drinks, fordi den fremhæver friskheden, siger Sune Risum-Urth.

/ritzau fokus/

2023-03-21T08:10:21Z dg43tfdfdgfd