SCOTCH EGGS - NEM OPSKRIFT På SKOTSKE æG

Scotch Egg eller skotske æg er en lækker spise, der kan bruges til at pifte "ægge-etapen" af en god julefrokost eller påskefrokost lidt op. 

Det er faktisk - trods navnet - ikke en skotsk opfindelse. Det menes, at den er opfundet i 1738 som en kold snack, hvor man kunne have den med i madpakken eller på turen. En kombination af både kød og æg, så man havde en protein-rig snack til sin rejse.

Den varme udgave menes først at træde ind i historiebøgerne i 1809 i kogebogen "A New System of Domestic Cookery".

Det er i al sin enkelthed et kogt æg, man svøber i en rå fars og efterfølgende panerer i rasp.

Selvom man i mange aspekter af det britiske køkken blot laver et hårdkogt æg i midten af skotske æg, så er der en lille finesse i at lave den blødkogt.

Så når du skærer hele det skotske æg over, så løber æggehviden ud - det er lidt et besværligt trick, men alle pengene værd!

Tricket til de perfekte scotch eggs handler om at koge dine æg blødkogt - meget blødkogt, hvilket gør dem lidt besværlige at håndtere, da de er meget bløde.

Herefter skal man lave en tynd 'pude' af fars, som du nøjsomt pakker omkring ægget, så det lukker helt tæt. Dernæst skal den rulles i mel, dyppes i pisket æg og til sidst i rasp.

Det gør, at ægget ikke når at tilberede til hårdkogt, inden farsen og raspen er sprød og gennemstegt!

Skal det være ekstra godt? Så prøv at bruge den asiatiske panko-rasp - det giver endnu mere overflade og sprødhed. 

Jeg har herunder den perfekte opskrift på skotske æg, hvor du får æggeblommer, der flyder ud - orker du ikke at bøvle med det, så kan du bare koge dine æg lidt længere og stadig følge opskriften.

Skotske æg er perfekte som snack til frokostbordet og smager også helt fantastisk kolde - eller som jeg lavede tilbage i 2018 "Den skotske æggemad".

Fang min nemme opskrift på skotske æg herunder:

Skotske æg: Scotch Eggs opskrift

Perfekt til frokostbordet!

4 portioner

25 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Ca. 250 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 4 stk æg
 • 200 gram svinefars
 • ½ tsk salt + peber
 • 0,3 tsk muskatnød, revet
 • 1 stk løg
 • ½ dl mælk
 • 1 stk æg
 • 2 dl rasp (almindelig el. panko)
 • 2 spsk. hvedemel
 • 4 dl fritureolie/solsikkeolie

Fremgangsmåde

 1. Rør svinefarsen sej med 0,5 tsk. salt og tilføj herefter 0,5 tsk. friskkværnet peber og revet muskatnød. Skær løget i mindre skiver og blend det til en 'løgmælk' sammen med mælken, indtil du har en puré. Hæld det i farsen og rør den ensformig. Har du god tid, kan du stille den i køleskabet og trække smag i nogle timer.
 2. Bring vand i kog i en kasserolle - læg forsigtigt dine æg i og kog dem i 5-5 1/2 minut og få dem herefter hurtigt op af det kogende vand og over i enten koldt vand eller vand med isteringer, så det stopper kogningen.
 3. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken, hæld melet i en anden og raspen i en tredje. Del farsen i fire portioner og klem dem flade som en pandekage, der kan omslutte ægget - pil forsigtigt skallen af ægget og læg det på farsen. Ægget er meget porøst og blødt, så sørg for at klemme farsen forsigtigt omkring ægget, så det slutter helt tæt.
 4. Rul dem i hvedemel, dernæst i sammenpisket æg og til sidst i raspen - varm olien op i en gryde til ca. 170 grader og steg dem gyldne og sprøde. Lad dem afdryppe på fedtsugende papir og servér varme, lune eller kolde.

2024-04-25T22:47:54Z dg43tfdfdgfd