TIJGERBROOD - HOLLANDSK FRANSKBRøD

Tijgerbrood, eller tigerbrød, er en hollandsk version af klassisk hvidt franskbrød, hvor man med en bestemt teknik får et ret så unikt mønster på toppen.

Ved at smøre et ekstra lag af en speciel dej på toppen, kan man lidt ligesom Choux au Craquelin i det søde køkken får en porøs, krakkeleret overflade.

Foruden at en opskrift på Tijgerbrood giver dig den flotte visuelle effekt, så gør det også, at skorpen bliver meget sprød. 

Tricket er, at man bager et klassisk, luftigt franskbrød, hvorefter man inden bagning smører et lag rismel-glasur på toppen, som så efterfølgende vil stivne og krakelere i oven under bagning. 

Det giver et lækkert sprødt knæk, ser skønt ud og som brød passer det perfekt som hjemmebag til alt fra tandsmør, pålæg, tapas og morgenbrød. 

Det var egentlig en teknik, jeg faldt over, da jeg slog hjernen fra til en omgang af den hollandske version af Den Store Bagedyst - her skulle de nemlig bage det famøse Tijgerbrood og forsøge at komme så tæt på bagerens udgave som muligt.

Det er egentlig ikke så svært - det handler bare om at ramme en ret perfekt konsistens på glasuren af rismel, så den ikke løber af brødet og får den rette effekt.

Så tænk det som, når du skal lave glasur af flormelis i det søde køkken - her handler det om at ramme en konsistens, hvor det kun løber en lille smule, men stadigvæk er medgørlig til at smøre ud.

Fang opskriften på et klassisk Tijgerbrood herunder:

Tijgerbrood - hollandsk franskbrød

Tigerbrød!

1 portioner

1 time, 10 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 1 time

Ca. 2650 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 250 gram hvedemel
 • 15 gram gær
 • 1 tsk fint salt
 • 1 spsk. smør
 • 150 ml vand
 • 80 gram rismel
 • 50 ml koldt vand
 • 1 spsk. solsikkeolie (eller rapsolie)
 • 10 gram gær
 • 1 tsk sukker

Fremgangsmåde

 1. Start med at lave ris-glasuren ved at opløse gær og sukker i vandet - tilsæt rismel og solsikkeolie og rør det grundigt sammen med et piskeris, indtil det har den ønskede tykkelse på glasuren ligesom i et søde køkken - tyktflydende og fast. Lad den stå og hygge sig uden tildækning på køkkenbordet, mens du forbereder resten.
 2. Til brøddejen opløser du gæren i vandet og tilsætter hvedemelet og saltet - lad det ælte et par minutter på røremaskinen og tilsæt så smør. Ælt det gerne i ca. 10 minutter, indtil det slipper skålen og du får en elastisk, spejlblank dej.
 3. Form det til en spændt bold på et meldrysset bord og lad den hæve overdækket med viskestykke i 30 minutter.
 4. Efter hævning slås luften ud af den og den masseres ud til en aflang brødform - spænd siderne på dejen indover sig selv med en dejskraber, så du får en spændt form, så den hæver opad. Lad den hæve i ca. 20 minutter.
 5. Forvarm ovnen på 200 grader. Rør rundt i risglasuren igen, som godt kan blive lidt porøs i konsistensen - bare rør den godt sammen igen. Brug nu enten en sprøjtepose med en bred tyl, eller smør forsigtigt et jævnt lag glasur over hele brødet. Undgå for så vidt muligt at køre oveni de samme steder, hvor du allerede har påført glasur, da det kan få den til at revne og sprække før tid. Når den er helt dækket, lader du den stå i 5 minutter uden tildækning, til det sætter sig. Tør eventuelt lige kanterne langs bunden af brødet fri for glasur, der skulle være løbet ned, så det ikke bager med.
 6. Bag brødet i 28-30 minutter, indtil den er sprød og gylden at se på i tigermønstret. Lad den køle af i 10 minutter inden udskæring.

2024-05-19T08:18:29Z dg43tfdfdgfd