KOMMET I GANG MED AIRFRYEREN? HER ER DE 5 BEDSTE TIPS TIL AT BRUGE DEN

Juletidens helt store gavehit var airfryere, og det betyderm at der her i januar er tusindvis af danskere, der skal lære at bruge deres nye køkkengrej, så de kan få det absolut bedste ud af det.

Airfryere har faktisk været en ting i flere år efterhånden, og derfor er der nogle eksperter, der allerede har gjort sig nogle erfaringer i forhold til at bruge den smarte maskine.

Cynthia Lawrence fra Tom's Guide lever faktisk af at afprøve maskiner til hjemmet, og her får du hendes 5 bedste tips, når du skal lave mad med en airfryer!

Lad være med at overfylde

Det kan være fristende at fylde kurven(e) med alle ingredienserne til aftensmaden på samme tid, men du gør klogt i at holde lidt igen på dette punkt.

Det gælder nemlig om at have nok rum i kurven til, at den varme luft kan cirkulere og på den måde tilberede maden.

Hvis du fylder for meget i kurven, kan luften ikke cirkulere, og så risikerer du at få en meget ujævn tilberedning.

Justér temperaturerne efter opskrifter

Airfryere varmer utroligt hurtigt op, og de holder også længe på varmen. Det betyder, selve madlavningen bliver markant hurtigere, fordi der er mindre ventetid, men det betyder også, du risikerer at "overstege" maden.

Du kan sagtens følge den anbefalede tilberedning, der står på pakken, men Lawrence råder dig til at tage noter efterhånden, som du laver forskellige retter.

På den måde kan du gøre dig nogle erfaringer og justere tilberedningstiden for dine yndlingsretter, når du laver dem igen, så du er sikker på, de bliver helt perfekt.

Spar på olien

Et af de store salgsargumenter for airfryere er, at de stort set ikke har brug for noget fedtstof, når du skal tilberede maden. Når det så er sagt, kan det stadig være en god idé at bruge olie til nogle retter, da det gør noget særligt ved smagen.

Men gør du brug af olie i airfryeren, skal du bruger markant mindre, end du plejer. Som eksempel forklarer Lawrence, at meget dybstegt mad skal bruge helt op til 750 ml olie, hvro mad fra airfryere som regel ikke skal bruge mere end end teskefuld (15 ml).

Så hvis du vil bruge olie i airfryeren, skal du vrkelig være forsigtig med mængderne!

Vend maden

Ligesom i en almindelig ovn, giver det god mening at vende maden i airfryeren halvvejs gennem tilberedningen.

Ja, luften cirkulerer rundt om maden, også under, men varmeelementet i toppen af airfryeren giver stadig mere massiv varme, og derfor kan den mad, der ligger øverst, nemt få mere varme end det i bunden.

Tag kurven i airfryeren ud halvvejs og se, hvordan maden ser ud. Overvej at vende maden allerede her, og alternativt kan du vente, til der er gået omkring 60 procent af tilberedningstiden.

Gør den altid rent

Opvask efter madlavning er ikke særligt mange menneskers kop te, men når det gælder airfryere, er det altså virkelig vigtigt.

Airfryere er heldigvis noget nemmere at rengøre, fordi der for eksempel ikke er en masse olie, du skal skille dig af med, men selvom du måske ikke engang har lavet noget mad, der efterlader fedt eller olie, skal du stadig gøre den rent.

Selv få brødkrummer eller lignende i kurven kan føre til brændt lugt og i yderste konsekvens føre til både røg og flammer, når du bruger airfryeren.

Læs også

Når brødet at blive muggent? Sådan får du det til at holde længere

7 fejl, du skal undgå, når du bruger din airfryer

Læge advarer: Undgå disse mad- og drikkevarer, hvis du lider af migræne

2024-01-19T13:11:57Z dg43tfdfdgfd