SøMANDSBøF

Sømandsbøf er en traditionel dansk ret, som typisk består af skiver af oksekød, kartofler og løg braiseret i pilsner.

Utrolig simpelt og enkelt - og alligevel spækket med smag. Det er en skøn lille glemt ret, som uden tvivl stammer fra de lidt mere fattige kår eller de dage, hvor tingene lige skulle gå lidt hurtigt.

Historien bag sømandsbøf er ikke helt klar, men det menes at retten stammer fra den tid, hvor danske sømænd sejlede ud på lange togt og havde brug for en mættende og nærende ret, der kunne holde sig i lang tid uden at blive dårlig.

Retten blev oprindeligt tilberedt om bord på skibene, hvor man brugte de ingredienser, man havde ved hånden, som typisk var oksekød, kartofler og løg. Disse ingredienser var også nemme at opbevare og kunne holde sig i lang tid uden at blive dårlige.

Da sømændene vendte tilbage til Danmark, bragte de opskriften med sig, og den blev efterhånden en populær hverdagsret i mange danske hjem.

Retten har også været populær blandt fiskere og andre, der har haft brug for en mættende og nærende ret, der kan tilberedes i store mængder.

Selv stødte jeg over den i et ældgammelt ugebladsudklip fra min mormors kogebøger og tænkte, at det virkede som en sjov ret - så nu har jeg genskabt den!

Fang opskriften på sømandsbøf herunder:

Sømandsbøf

Oldschool!

1 portioner

1 time

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 50 minutter

Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 200 gram ribeye, flanksteak, tykstegsbøf, okseinderlår etc.
 • 1 stk bagekartoffel
 • 1 stk løg
 • ½ stk pilsner
 • 1 dl oksebouillon (kan undlades)
 • 3 stk laurbærblade
 • 2 spsk. hvedemel
 • 50 gram smør

Fremgangsmåde

 1. Skær dit oksekød i mindre strimler og vend dem i lidt hvedemel - giv dem en stegeskorpe på panden i smeltet smør og læg dem til side.
 2. Skær løgene i ringe af ca. 0,5 cm og skræl bagekartoflen, som du også skærer i ca. 0,5 cm skiver.
 3. Find en lille kasserolle og fordel oksekød, kartoffel og løg i lag - ligesom man gør med Ratatouille. Giv det et godt drys salt, stik et par laurbærblade ind i rækkerne og overhæld det med enten udelukkende pilsner eller suppleret med lidt bouillon for kraftigere smag.
 4. Braiser det i ovnen i ved 200 grader 45-50 minutter og spis!

2024-02-23T23:44:15Z dg43tfdfdgfd