SMøR TIL OVERS EFTER JULEMIDDAGEN? FøLG DISSE TIPS, HVIS DU VIL FRYSE DET NED

Nogle mennesker er økonomiske og køber gerne ekstra af visse fødevarer, når de er på tilbud. Det gælder også for smør.

Men hvad gør man, når man har mere, end man kan bruge?

På dette tidspunkt opstår ofte spørgsmålet: Kan man fryse smør?

Den korte og klare svar er: Ja, selvfølgelig. Frost kan faktisk gøre smør holdbart i mange måneder uden at påvirke smag eller konsistens. Selv efter optøning kan smør bruges ideelt som pålæg eller til madlavning og bagning.

Dette gælder ikke kun for almindeligt smør, men også for hjemmelavet kryddersmør, ramsløgssmør og saltet smør.

Tips til at fryse smør

Tip 1: Portionering

Smør kan fryses som et helt stykke eller i mindre mængder efter ønske. Forportionering har den fordel, at det er lettere at tage den ønskede mængde til opskrifter. Det er fornuftigt at notere den indeholdte mængde på emballagen.

Tip 2: Emballage

Hvis smør fryses uåbnet, kan det lægges i fryseren i den originale emballage. Emballagen skal dog ikke have nogen revner eller andre skader. Alternativt kan egnet glas- eller plastbeholdere samt fryseposer bruges til opbevaring. Det er vigtigt at sikre, at alt er lufttæt forseglet.

Tip 3: Holdbarhed

Almindeligt smør holder sig i frost i cirka seks til ni måneder. Kryddersmør og ramsløgssmør bør dog bruges inden cirka seks måneder. Saltet smør kan endda fryses i op til tolv måneder.

Sådan gør du det rigtigt

Ligesom det er nemt at fryse smør, kan det også nemt tøes op. Dog kræver det tid afhængigt af, hvordan du vil bruge det. Generelt anbefales det at forbruge optøet smør inden for få dage og opbevare det køligt i denne periode.

Smør tør op i køleskabet på cirka to til tre timer. Hvis du vil bruge smørret til at smøre på dit brød eller bolle, skal du tage det ud af fryseren i god tid.

Hvis det frosne smør derimod er til øjeblikkelig brug i madlavning eller bagning, kan det også tøes op ved stuetemperatur. Det kan endda opvarmes i mikrobølgeovnen ved at opvarme smørret flere gange i ti sekunder hver gang. Derefter bør det dog forbruges fuldstændigt.

Det er muligt at bruge dybfrosne smørklumper direkte fra fryseren under madlavning.

Bemærk: Optøet smør kan fryses igen, men det frarådes. Dels må kølekæden ikke være brudt, og dels lider både smagens og kvalitetens smør.

Kan frossent smør blive dårligt?

Selvom smør er ret holdbart ved korrekt opbevaring (koldt, lufttæt) og brug (kun med rent kniv), kan det blive dårligt på et tidspunkt. Det samme gælder for smør, der har været frosset eller optøet for længe.

Man kan identificere dårligt smør ved følgende tegn:

  • Ualmindelig mørkegul misfarvning

  • Sur, harsk lugt

  • Sur smag

Hvis mindst et af disse tegn observeres, bør smørret ikke bruges og i stedet kasseres.

Kilde: Tag24

Læs også

Sunde og nemme at lave: Forkæl dine gæster med grønkålschips

5 æggeopskrifter til dem, der ikke kan lide æg

Tager bare 2 minutter: Sådan modner du avocadoer lynhurtigt

2023-12-27T11:06:49Z dg43tfdfdgfd