TO LæKRE SOMMERDESSERTER På GRILLEN

Du behøver ikke få sved på panden over sommerens desserter i køkkenet, når du kan tænde op for grillen og tage tilberedningen med udendørs.

Ud over at du kan få lidt farve på kinderne, får desserterne også en anden smag.

- Jeg er fortaler for at grille på kul frem for gas. Desserterne får et element af røg, som tilføjer et ekstra lag af smag og dybde, siger Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på den nyåbnede Restaurant Gaia på Vejrø.

Kokken understreger, at desserter lavet på grillen tilføjer et ekstra lag af kompleksitet til madlavningen.

- Det hele går lidt hurtigere på en grill. Ild er mere utilregneligt end et almindeligt komfur, og derfor skal du være mere opmærksom, siger han og peger på, at hvis du brænder sukkeret på, ødelægger du desserten.

Køkkenchefen kommer her med to bud på gode sommerdesserter, du kan lave på grillen.

1) Grillede ferskner med friske hindbær.

Du kan passende smide nogle friske ferskener på grillen.

- Lige nu er der masser af bær og frugt klar, så det er dejligt med en læskende dessert, som er nem at gå til. Og så kræver det ikke ret meget forberedelse, siger Lasse Zacho Andersen.

Del fersknerne i kvarte, og fjern kernehuset. Grill dem på skæresiden, til de får grillstriber. Her er det vigtigt med en varm grill, da fersknerne gerne må tage lidt farve.

Mens fersknerne stadig er lune, blandes de i en skål med honning, hindbær og salt.

Til frugtsalaten kan du lave en aromatisk chantillycreme, som er flødeskum tilsat flormelis og vanilje.

Start med at blende sukker sammen med timian og basilikum. Pisk fløde til en let skum sammen med urtesukkeret, og tilsæt så mascarpone, flormelis og vanilje, og pisk det hele til en fast masse.

2) Up-side-down frangipane.

Du kan også kaste dig over en frangipane med grillede jordbær, lyder det fra Lasse Zacho Andersen.

Frangipane er en fransk mandelcreme, som bruges i frugttærter. Up-side-down-delen består i, at du til sidst vender den på hovedet.

- Her skal du kunne styre varmen i grillen bedre, så du skal have en grill, hvor du kan flytte kullet ud til siden og sætte kagen midt på grillristen, siger han.

Lav en frangipane ved at piske smør og sukker sammen, indtil det får en luftig konsistens. Pisk så æg i, og vend mandelmel og almindeligt mel i massen.

Herefter smelter du brun farin sammen med lidt vand på grillen i et ildfast fad. Når sukkeret er smeltet, tilsætter du jordbær og tilbereder det i cirka fem minutter.

Herefter dækkes jordbærrene med frangipanemassen, og kagen bages i en lukket grill på omkring 180 grader over indirekte varme i cirka en halv time.

Når kagen er færdig, skal den hvile i ti minutter, inden den vendes ud på en tallerken eller et kagefad.

/ritzau fokus/

2024-07-21T10:24:58Z dg43tfdfdgfd