VI HAR LEVET På EN LøGN: TOMATSAUCE ER IKKE ITALIENSK, IFøLGE MADHISTORIKERE

Det er almindeligt at forbinde pizza med Italien - men ifølge to madhistorikere, Alberto Grandi og Daniele Soffiati, skylder vi amerikanerne æren for den velsmagende tomatsauce, der er blevet synonym med denne populære ret.

Det skriver Express.

I deres nye bog, "La Cucina Italiana Non Esiste – Det italienske køkken eksisterer ikke", argumenterer Grandi og Soffiati for, at italienerne først begyndte at bruge tomatsauce på deres pizzaer, da de emigrerede til USA i det 19. århundrede.

Før denne tid var den italienske pizza mere som et stykke focaccia, toppet med forskellige ingredienser - men uden tomatsauce.

"Planten [tomaten] kommer fra Amerika, ligesom brugen af tomatsauce som basis for vores køkken," siger Grandi, der er madhistoriker ved Universitetet i Parma.

Italiensk madkultur udfordret

Forfatterne søger med deres værk at afkræfte "løgne og myter" om italiensk mad. De påpeger, hvordan italienske immigranter i USA greb ideen og begyndte at åbne pizzeriaer i stor stil.

"Der var flere pizzeriaer i Amerika end i Italien ved udbruddet af Anden Verdenskrig," påstår de. Det kom som et chok for amerikanske soldater, der landede i Sicilien og opdagede en mangel på pizzeriaer.

Kulinarisk nationalisme

Grandi, der tidligere har udfordret historien bag andre italienske klassikere som Spaghetti alla Carbonara mener, at italienerne abonnerer på en form for "gastro-nationalisme", hvor de ikke stiller spørgsmål ved landets klassiske retter.

"At stille spørgsmål ved nogen af myterne om det italienske køkken ses som en krænkelse. Selvom vi aldrig betvivler kvaliteten af disse retter," siger Grandi.

Italiensk identitet og globalisering

Grandi påpeger, at det først var da italienerne flyttede til USA, at de havde råd til kød. Her opdagede de tomatsaucen, som blev produceret i industrielle mængder i Amerika.

Han mener, at Italiens fastholdelse ved deres køkkenkultur tjener som en bekræftelse af deres identitet, i en verden der bliver præget af globalisering og immigration.

For nyligt har den italienske regering endda udnævnt en minister for "fødevaresuverænitet" for at kæmpe imod laboratoriefremstillet kød og fødevarer lavet af insekter.

Læs også

Hvornår spiser du morgenmad? Dette er det bedste tidspunkt ifølge eksperterne

12 af 40 smittede indlagt: Nu kommer SSI med opfordring

Hvorfor er der ikke pant på vinflasker? Her er svaret

2024-05-02T15:17:22Z dg43tfdfdgfd