FOCACCIA MED SURDEJ

Focaccia-brød er en gudespise, som både kan være tilbehør eller nærmest hovedret.

Det kan være helt simpelt brød med et lille saltcrust eller madbrød med oliven, tomater og andre lækre sager.

Opskriften i denne omgang er teknikken til at lave det lækreste focacciabrød på surdej - sprød, sprød skorpe og store luftige huller og en sej krumme.

Surdejsfocaccia er en teknik, som gør, at man kan undlade gær, men stadigvæk får enormt store, luftige huller - og så får den også en dybere og mere karakteristisk smag.

Det er egentlig ret simpelt - det kræver bare lidt tålmodighed.

Er du nybegynder i surdej, så vil jeg anbefale dig at læse denne guide som sparring - så forstår du bedre, hvad autolyse og foldning betyder:

Sådan bruger du surdej i bagning

Til formålet har jeg valgt bare at lave en helt simpelt salt-crust på toppen - så kan man bedre smage brødet.

Jeg bruger altid en form for krydderolie til formålet - enten hjemmelavet eller en god krydderolie med basilikum eller rosmarin, og så et jævnt lag fint salt eller havsalt kombineret med tørret rosmarin.

Hvis du er rutineret i surdej, så hop med ned under opskriften og bag løs!

Focaccia med surdej

Luftige og smagfulde!

4 portioner

36 timer, 30 minutter

Forberedelse: 36 timer

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 30 minutter

Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 150 gram aktiv surdej
  • 500 gram hvedemel
  • 350 gram vand
  • 16 gram fint salt
  • 1 spsk. kryddersalt (el. almindelig salt + rosmarin)
  • ½ dl krydderolie (el. almindelig olivenolie)

Fremgangsmåde

  1. Start med at sørge for, at den surdej er klar til kamp. Jeg plejer at friske den op aftenen før - og så friske den op igen om morgenen. Så er den klar efter ca. 3-4 timer, når den er vokset til dobbelt størrelse.
  2. Bland hvedemel og vand sammen på din røremaskine og lad det stå til autolyse i 1-2 timer.
  3. Hæld herefter 150 g aktiv surdej i dejen og lad det ælte ved laveste hastighed i 3-4 minutter. Lad det hvile i 15 minutter.
  4. Tilføj nu salt og et par teskefulde vand og rør det rundt i 3-4 minutter. Skrab det herefter over i en skål eller kondi-boks og stil til hævning et lunt sted i 30 minutter.
  5. Efter 30 minutter strammes dejen op ved at folde dejen indunder sig selv et par gange - lad det hæve 30 minutter igen og gentag opstramningen.
  6. Lad det nu hæve i 1-2 timer ved stuetemperatur. Herefter skraber du dejen ud i en rektangel-form, som er smurt med olivenolie. Pres dejen let ud i siderne med fugtede fingre, læg låg på og stil i køleskabet.
  7. Lad det hæve natten over - har du god til, bør du tage focaccia-dejen ud og vågne op 1-3 timer, inden afbagning.
  8. Forvarm ovnen til 230 grader varmluft. Hæld en gavmild sjat olivenolie eller krydderolie over dejen, fugt fingrene med det og pres små fordybninger ned i den - drys med et lag kryddersalt eller salt og rosmarin. Bag den i ca 30 minutter, indtil skorpen er gylden og sprød.

2024-03-14T12:01:05Z dg43tfdfdgfd